wiki:alek4

Методски техники и алатки

Scrum процесот за развој на информациски системи е итеративна и инкрементална агилна рамка за развој на софтвер.Главната карактеристика што го водеше изборот на оваа техника е тоа што андроид апликациите постојано се надградуваат и променуваат заради ова својство на андроид оперативниот систем сметам дека Scrum е најссодветен метод за градење на едно вакво решение.

Овие техники не се дел од Scrum но се корисни за да се збогати оваа методологија

Product Vision
Визијата на производот е техника за дефинирање на долгорочната цел на проектот.

User Story
Кориснички приказни се техника која ги опишува барањата од гледна точка на корисник.

Planning Poker
Планирање на покер е безбеден, забавен начин за агилни тимови да го водат спринт планирањето и да изградат точни проценки на консензус.

Magic Estimation
Тоа е вежба за тимот на Scrum да процени целосенaта листа на активности што треба да се направат за кусо време. Тоа е корисен формат за да добиете некои сознанија за големината на таа листа.

Sprint Burn Down
е техника која прикажува преостанатото време на спринтот.

Release Planning
Планирање на издавањето е техника за да се подреди реализацијата на решението во изданија и да се предвидат датуми на испорака.

Release Plan
Планот за објавување ги утврдува целите на објавувањето, највисоките приоритети за барањата на решението и главните ризици.

Release Burn Down
Ослободувањето Burn Down е техника за јавно прикажување на напредокот на моменталнота состојба.

5 Steps of a Retrospective
5 чекори на ретроспектива е техника за олеснување на тимот да го провери својот начин на работа и да ги идентификува активностите.

Други алатки кои што можат да помогнат при користење на оваа методологија се:

1.Clarizen – https://www.clarizen.com/

Clarizen е софтверско решение за автоматизација на професионални услуги, дизајнирано за да го забрза начинот на кој што работите. Clarizen е одлична алатка за управување со проекти, ако имате многу повторувачки проекти кои бараат повторувачки процеси, бидејќи автоматизацијата на работните процеси е прилично флексибилна и моќна.

2.Jira – https://www.atlassian.com/software/jira/

Веројатно сте слушнале за Jira - веројатно е најшироко користен софтвер во облак и претплата за агилни тимови. Бидејќи е толку популарна, многу други апликации за управување со проекти вклучуваат интеграција со Jira, оваа алатка има речиси се.

3. Git Scrum – https://site.gitscrum.com/

Иако е нова алатка на пазарот за управување со проекти, Git Scrum во склопот нуди неколку дополнителни функции кои недостасуваат на многу алатки. На пример, функција за следење на времето и функција за следење на грешки која ви овозможува да ги генерирате извештаите за багови за да се провери моменталниот статус на грешкиите.

4.Vivify Scrum – https://www.vivifyscrum.com/

Vivify Scrum е добро избалансирана алатка со корисни функции на тапан и привлечен интерфејс. Оваа апликација базирана на облак нуди беспрекорен интерфејс кој може да ги прикаже сите проекти на една страница. Многу алатки за scrum тврдат дека управувањето со проектите е беспрекорно, но интуитивниот проток и брза навигација на Vivify всушност го испорачуваат тоа непречено чувство. Ова е ниско-ризична алатка за големите организации да ги испробаат, бидејќи е бесплатна за неограничен број корисници, ограничени само во функционалност.

5.Yodiz – https://www.yodiz.com/

Yodiz е моќен, user-friendly, и доволно разновиден за да одговараат на различни случаи на употреба. Најпрво, Јодиз е еден од најдобрите алатки за вас, ако сте во многу мал тим (3 члена или помалку), бидејќи бесплатната верзија на Јодиз вклучува 100% од функциите на апликацијата доколку сте само 3ца корисници. Исто така, Јодиз е потполно бесплатна алатка за непрофитните организации, невладини организации и универзитети. Креаторите на Јодиз навистина одат по својот говор кога станува збор за обезбедување пристап на заедницата до моќта на агилниот развој.

6.Scrum Do – https://www.scrumdo.com/

Scrum Do ги нуди сите основни агилни карактеристики. Производителите на оваа алатка се селективни и внимателен при развој на функции кои најдобро овозможуваат агилно искуство. Карактеристики на таблата се практични, ако можеби не се толку убави како другите алатки во графичка смисла.

7.Quickscrum – https://www.quickscrum.com/

Оваа апликација не е за карактеристиките - станува збор за луѓе, за начинот на кој тие ја користат апликацијата, и за тоа како нивната употреба на скумот се вклопува во организацијата во целост. Понудата за обука и образование се навистина најголема вредност што ја нуди Quickscrum. Тие тврдат дека имаат најголема заедница на скумот, која опфаќа светска мрежа на тренери, сертифицирани стручњаци, програмери, сопственици на производи, мастери за scrum и многу повеќе. Тие нудат бесплатно членство, каде што луѓето можат да пристапат до ресурсите креирани од нивната заедница, вклучувајќи видео-видео упатства и статии. Дополнително, тие нудат агилни трансформации, тренинг и услуги за обука (за дополнителна цена). Поради оваа причина, Quickscrum е добра алатка за секој тим или организација која има потреба од тренинг.

8.Scrumwise – https://www.scrumwise.com/

Scrumwise е околу од 2009 година, и има изградено многу интуитивен, user-friendly Scrum алатка во текот на изминатата деценија. Тоа е посветено своето внимание да биде едноставен, врвен агилни софтвер за управување со проекти. Поради ова, Scrumwise е добар избор за тимови кои сакаат фокусирана алатка без потреба да копаат (или да плаќаат) дополнителни функции за управување со проекти / бизнис.

Last modified 16 months ago Last modified on Jun 2, 2019, 11:23:48 AM

Attachments (8)

Download all attachments as: .zip

Note: See TracWiki for help on using the wiki.